BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »
WELCOME TO BABY CRYSTAL BLOG

Followers

Cute Bunny Holding Heart


Saturday, February 4, 2012

Selamat Menyambut Maulidur RasulMaulidur Rasul (Arab: kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin (Dari hadith riwayat Muslim, 8/25).1Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.Setiap tahun pada umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara:

ØPerarakan,
Ø Ceramah Agama
Ø  Mengadakan majlis selawat beramai-ramai..

Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul..

Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan.

Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal soleh.

Oleh itu , berbuat lah amal ibadah mu dengan sempurna..
dunia ini hanya sementara..
salam Maulidur Rasul..
No comments:

Post a Comment